Mai intai de toate, trebuie sa cunoastem motivele pentru care nutritionistii recomanda sa consumam in mod periodic peste, de trei-patru ori pe saptamana.
Pestele reprezinta o sursa foarte sanatoasa de proteine, o portie putandu-ne furniza intre 30 si 50% din necesarul zilnic.
Imbunatateste starea de sanatate
De asemenea, pestele contine multe vitamine, de la B 12, care ajuta organismul sa arda aminoacizii, pana la D, care inlesneste absorbtia calciului.
Pestele este bogat în acizi esentiali grasi si minerale (calciu, fier, zinc, potasiu, iod, magneziu etc.) si nu contine multe grasimi saturate, care sunt periculoase pentru organism.
Principalul atu al carnii sunt grasimile de tipul acizilor grasi esentiali omega 3, care se afla in pestele oceanic – cod, macrou, sardina, hering, ton sau somon. Acestea intarzie procesul de imbatranire si protejeaza sistemul nervos.
Consumat in mod constant de catre copii, pestele ajuta la dezvoltarea capacitatilor intelectuale, iar la batrani previne aparitia maladiei Alzheimer.
Intrucat contribuie la mentinerea unui nivel constant al glicemiei si ajuta la prevenirea bolilor cardiace, specialistii recomanda consumul de peste de cel putin doua ori saptamanal.
Pestele contine o cantitate mult mai mica de grasimi nesanatoase decat alte tipuri de carne, fiind eficient si pentru curele de slabire.
Pentru cei carora medicul le-a recomandat sa evite pestele gras sau pentru a slabi mai accelerat sunt ideale speciile autohtone de rapitor - salau si stiuca.
Adio teama de oase
Multe persoane spun ca nu consuma peste pentru ca le este teama de oase. O metoda simpla de a curata si depista oasele este aceea de a cunoaste bine anatomia speciilor preferate. Adica sa stiti unde se afla oasele exact. Astfel, dibuirea si indepartarea oaselor nu va va lua prea mult timp si o puteti face „cu ochii inchisi”.
Pentru cei mai tematori, este recunoscut drept „rege” al pestilor fara oase somnul romanesc. Insa nici pestii oceanici nu contin prea multe oase, ca sa nu mai vorbim de pestii mici, de cativa centimetri, care, prajiti, se consuma cu totul.
De asemenea, prin afumare, oasele pestilor se inmoaie si nu mai trebuie indepartate. Insa nutritionistii spun sa nu abuzam de consumul de peste afumat, deoarece contine substante nesanatoase pentru organism.
Cum se alege
La cumparare, pentru a avea siguranta ca este proaspat, pestele trebuie sa aiba ochii limpezi, iar solzii sa nu fie prea uscati, astfel incat sa para ca abia a fost scos din apa.
Tot inainte de a-l cumpara, verificati si asa-zisele “urechi” sau branhiile. La pestele care este proaspat acestea sunt de culoarea rosu intens sau maroniu deschis. De asemenea, verificati ca nu cumva oasele sa iasa din carnea de pe burta.
De asemenea, este necesar sa mirositi pestele. Daca este proaspat, are miros dulceag, placut, in niciun caz intepator sau de carne alterata.
La despicare, trebuie ca maruntaiele sa fie intregi, nu putrezite, in caz contrar inseamna ca pestele nu este proaspat.
In articolul urmator vom afla reguli pentru curatarea pestelui, pentru pastrarea sa la frigider sau congelator si pentru gatire.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.