Solzii pestelui se curata cu un cutit nu foarte ascutit si cu varful rotunjit, pentru a evita ranirea mainilor. O metoda mai putin cunoscuta este curatarea solzilor cu razatoarea, mai exact cu acea parte (dintre cele patru tipuri) care are niste orificii rotunde si mici, iesite in exterior.
Branhiile de la pestele oceanic, crap, lin, caras si alte specii de apa dulce se arunca, intrucat au un gust amarui. La pestii rapitori de apa dulce (stiuca, salau, somn) nu este necesara indepartarea lor.
Capetele si cozile se pun la congelator, in pungi dimensionate, astfel incat sa contina cate 500-1.000 de grame si se aduna in vederea pregatirii unei ciorbe de peste foarte gustoase.
Dupa curatarea pestelui, mirosul pregnant de pe maini se poate indeparta prin spalare cu o solutie cu zeama de lamaie, otet sau bicarbonat de sodiu sau prin frecare cu patrunjel proaspat.
La frigider sau la congelator
Dupa curatare, inainte de gatire, pestele poate fi tinut la frigider intr-un vas acoperit ermetic cel mult doua zile, insa numai daca a fost curatat in prealabil la interior si exterior (de solzi).
Daca nu il consumati in cel mult doua zile, introduceti-l la congelator, in pungi care sa contina cantitatea necesara pentru gatit o data.
Este bine ca inainte de introducerea la frigider sau congelator sa aplicati sare peste carnea de peste, nu foarte multa insa. Sarea va intari carnea si o va face mai gustoasa.
Pescarii din Delta Dunarii spun ca nu este indicat ca pestele care se introduce la congelator sa fie spalat de sange la interior, ci doar sa i se scoata maruntaiele. Astfel, gustul carnii se va pastra mult mai bine. Curatarea minutioasa a interiorului pestelui se va face dupa decongelare, inainte de a fi gatit.
Dezghetarea se face peste noapte sau, daca va grabiti, in apa rece si implica gatirea pestelui in aceeasi zi. Dezghetarea la cuptorul cu microunde este controversata in ultimii ani, asa ca mai bine evitati-o sau folositi-o cat mai rar, la urgente.
Reguli pentru gatirea pestelui
Pentru a se mentine tare si cu o textura densa, ungeti carnea de peste cu zeama de lamaie cu cateva minute inainte de preparare.
Nu gatiti pestele prea mult timp si in niciun caz nu il ardeti. Tinut maximum 40-50 de minute la cuptor, orice tip de peste este gata de consum.
Evitati marinarea pestelui in solutii prea acide, caci se poate marunti prea tare, astfel incat nu mai poate fi gatit.
In folie de aluminiu
O metoda simpla si eficienta este gatirea pestelui la cuptor sau pe gratar in folie de aluminiu. Peste fiecare bucata de peste se adauga mirodenii, o lingurita de vin sau zeama de lamaie.
Daca pestele este intreg, nu taiat in bucati, introduceti feliute de legume in interior (ceapa, ardei gras, rosii), marar, patrunjel, busuioc, oregano, salvie sau rozmarin si presarati sare si/sau piper, dupa gust.
Apoi asezati pestele impachetat in folie de aluminiu pe gratar sau introduceti tava cu „pachetele” in cuptorul incalzit in prealabil, si in 40 de minute este gata de consum.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.