Organismele modificate genetic sau OMG-urile au ridicat multe semne de intrebare si nu exista o parere unanima in privinta sigurantei folosirii lor in alimentatia oamenilor. Exista argumente pro si contra, iar decizia in privinta consumului o ia fiecare dintre noi, dupa ce afla avantajele si riscurile la care ne expunem.
Nu putem sti de fiecare data cand consumam un aliment daca el este modificat genetic sau nu. De exemplu, atunci cand mancam o bucata de carne, nu avem de unde sa stim daca animalul respectiv a fost hranit cu furaje pe baza de OMG-uri sau nu.
Ce sunt OMG-urile?
OMG-urile sunt organisme, plante si animale, al caror material genetic a fost modificat intr-un mod care nu exista in natura in conditii naturale sau de recombinare naturala. In SUA, se vorbeste despre OMG-uri in contextul in care acestea contin gene transferate de la alte specii pentru a se adauga anumite proprietati, cum ar fi rezistenta la anumite pesticide si ierbicide, si a se obtine productii mai mari.
O parte dintre specialistii in agricultura si biologi sustin ca din studiile realizate pana acum, OMG-urile nu afecteaza sanatatea oamenilor, insa nu exista certitudinea in proportie de 100% ca acestea nu prezinta niciun risc.
In prezent, la nivel mondial sunt cultivate cu OMG-uri aproape 150 de milioane de hectare din 59 de tari. In Romania, suprafetele ocupate de OMG-uri sunt de peste 800 de hectare. Principalele culturi de OMG-uri sunt cele de soia si porumb, iar alte plante ocupa suprafete reduse. La soia modificata genetic a fost introdusa o gena de la o bacterie pentru a face planta toleranta la un ierbicid total - Roundup. Cei care sunt impotriva OMG-urilor sustin ca soia astfel creata acumuleaza mult ierbicid in compozitia ei si poate afecta sanatatea oamenilor, in unele cazuri cauzand avorturi, disfunctii sexuale sau cancer.
Ce spun ecologistii
Ecologistii combat cultivarea OMG-urilor, despre care considera ca degradeaza mediul, si sustin promovarea agriculturii eco.
Aproape 67% din respondentii la un studiu realizat de Greenpeace in Romania au declarat ca nu ar consuma OMG-uri. Cei de la Greenpeace spun ca OMG-urile au fost cultivate si oferite spre consum prima data in 1994, inainte de a se dovedi ca nu pun in pericol sanatatea oamenilor. In urma cercetarilor efectuate, s-a constatat ca OMG-urile consumate regulat pot duce la aparitia alergiilor si au efecte toxice asupra organelor interne, sustine Greenpeace. Organizatia ecologista a acuzat autoritatile ca nu au efectuat studii pe termen lung asupra consecintelor consumului de OMG-uri tratate cu pesticide la care apar schimbari in chimia proteinelor, despre al caror efect asupra organismului uman nu se cunosc amanunte.
In Romania, toate alimentele care contin OMG-uri in procent mai mare de 0,9% trebuie etichetate ca atare. Greenpeace a efectuat un studiu la nivelul marilor retaileri din Romania pentru a afla care vand hrana cu OMG-uri. Pe lista celor care au declarat ca nu comercializeaza asa ceva se numara: Billa, Kaufland, Plus, Profi,Cora, Penny, XXL, Auchan si Real.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.