Fumatul timp de cativa ani de zile aduce implicit dependenta de nicotina, care este una dintre cele mai puternice adictii existente. Unii specialisti spun ca este mai greu de tinut in frau chiar si decat de cea de droguri sau alcool.
Numai cine a incercat sa se lase de fumat si nu a reusit stie prin ce ispite si tendinte poate trece o persoana care doreste sa renunte definitiv la tigari.
Tutunul, mai periculos pentru femei
Despre efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman s-au scris kilometri de carti si de articole in presa. De la boli respiratorii grave si probleme cu inima sau ale circulatiei sanguine si pana la cancer pulmonar, esofagian etc., toate pot aparea din cauza fumului de tigara inhalat zilnic.
Pentru femei, fumatul este cu atat mai ucigator, in primul rand din cauza asocierii dintre tutun si pastilele anticonceptionale, combinatie care mareste de 10 ori riscul aparitiei unor maladii cardio-vasculare. Apoi, de la nasterea prematura sau copii cu o greutate prea mica si pana la moartea bebelusului – toate sunt consecinte ale fumatului in timpul sarcinii.
Conform statisticilor, anual, 30% din fumatori incearca sa scape de acest viciu, insa doar 10% reusesc sa-si duca la bun sfarsit intentia. Oricat de greu ar fi insa, merita efortul, intrucat riscul apritiei unei maladii grave scade exponential dupa renuntarea la fumat. Insa sechelele lasate in urma de acest obicei nesanatos nu dispar peste noapte, ci abia dupa cativa ani de la stoparea obiceiului de a trage zilnic fum in piept.
Schimbarile produse la nivel genetic de catre fumat pot exista chiar si dupa zeci de ani de la abandonarea viciului. Mai mult decat atat, nu toti cei care se lasa de fumat se refac complet.
“Nu ma las de fumat, ca sa nu ma-ngras”
Aceasta este una dintre falsele scuze rostite de cei nehotarati sa renunte la acest viciu. In general, luarea in greutate este moderata, de multe ori absenta. Pentru a nu va ingrasa dupa ce ati renuntat la tigari, respectati urmatoarele reguli:
-Evitati alimentele grase, inclusiv produsele de patiserie si sosurile.
-Consumati multe fructe si legume. Tutunul reduce masiv vitamina C din organismul fumatorilor, asa ca aveti nevoie de completare urgent.
-Beti cel putin doi litri de apa zilnic.
-Faceti ceva mai multe exercitii fizice – 60-80 de minute de mers rapid zilnic sau 40 de minute de exercitii fizice va vor trece cu bine peste eventuala tendinta de ingrasare.
Gustul si mirosul
In plus, renuntarea la fumat va va aduce inapoi simtul gustului, care a fost atenuat puternic de viciu. Veti simti altfel gustul alimentelor, mai concentrat, mai placut si mai pregnant.
De asemenea, simtul olfactiv va deveni si el mai puternic, adica asa cum este in mod normal la om. Un parfum bun, mirosul florilor sau senzatia de a respira aer curat vor avea alt impact asupra celor care se lasa de fumat.
Sfaturi
- Inconjurati-va de persoane care va sustin si nu va incurajeaza sa fumati.
- Priviti intotdeauna partea optimista a lucrurilor, evitati gandirea negativista despre cat de greu va fi sa renuntati la tigari.
- Alegeti o perioada de timp in care stresul si grijile familiale, sentimentale si profesionale sunt reduse ori, pe cat posibil, inexistente.
- Scrieti pe o foaie de hartie motivele pentru care vreti sa spuneti adio tutunului si cititi-le zilnic.
- Alegeti din timp o data exacta, cat mai apropiata, incepand de la care veti renunta la fumat. Puteti asocia data cu un eveniment deosebit in viata dumneavoastra.
- Aruncati toate tigarile, brichetele si scrumierele din casa si din masina, iar daca partenerul de viata fumeaza rugati-l sa o faca mai departe de casa, de masina si de dvs.
- Dormiti suficient in fiecare noapte in aceasta perioada (opt ore) si evitati sa faceti eforturi fizice exagerat de intense sau foarte indelungate, de ore in sir.
- Ganditi-va tot timpul la avantaje: veti trai mai mult si mai bine, le aduceti o mare bucurie celor dragi din jurul dvs. care nu fumeaza, veti avea mai multa energie si pofta de viata, veti economisi multi bani cu care puteti vizita lumea, de exemplu.
- Primele 3-4 zile, care sunt cele mai dificile, ar fi bine ori sa fie libere, ori sa fie cele mai incarcate, ca sa nu aveti timp de ganduri ispititoare. Simptomele dependentei, resimtite mai mult in primele zile, sunt intense, dar de scurta durata. Apoi, dupa cel mult doua saptamani, simptomele dispar. Tentatiile pot aparea periodic in primele trei luni.
- In clipele de aparitie a ispitei, mestecati guma, manancati un fruct sau consumati seminte de dovleac sau floarea soarelui. La nevoie, respirati adanc de 10 ori sau aprindeti un chibrit si stingeti-l sufland, de exemplu, pentru calmare.
- Alcoolul si cafeaua sunt doua dintre cele mai puternice stimulente care va duc cu gandul sa aprindeti o tigara, de aceea incercati sa le evitati un timp.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.