Odata cu venirea verii, tot mai multe femei se plang ca sufera de “caderi de calciu”, senzatii de lesin si oboseala accentuata, mai ales dupa ce se expun temperaturilor foarte ridicate. Adesea, alte afectiuni sunt confundate cu “caderile de calciu”, de aceea e bine sa stim exact ce sunt acestea, cum se manifesta si care e tratamentul recomandat.
“Caderea de calciu” este o scadere a concentratiei acestui mineral in organism si apare mai ales la femeile tinere care au un fond psihic sensibil. Hipocalcemia se manifesta atunci cand concentratia calciului din sange scade sub 9 mg/dl, iar a celui ionic - sub 4,5 mg/dl. Calciul este asimilat din alimente, iar absorbtia lui este influentata de cantitatea de vitamina D din organism.
In general, scaderea concentratiei calciului apare in anumite situatii:
- lipsa unui regim alimentar care sa includa hrana bogata in calciu;
- anumite boli: insuficienta renala cronica, afectiuni endocrine, pancreatita, cancer;
- scaderea concentratiei magneziului in sange;
- cresterea cantitatii de fosfor din organism;
- administrarea de medicamente care impiedica absorbtia calciului;
- lipsa efortului fizic;
- alcoolism;
- neexpunerea la soare;
- consum excesiv de cafea etc.
Cum se manifesta
Atunci cand concentratia de calciu scade, apar mai multe manifestari: spasme musculare si laringiene, mai ales la fata, ochii “se zbat”, tulburari de ritm ale inimii etc. Acestea sunt manifestarile unei lipse de calciu acute, iar cea cronica duce la osteoporoza.
Daca apar aceste simptome, este recomandat sa mergeti la medic si sa faceti analize ale sangelui, pentru a afla ce concentratie de calciu aveti. Dupa interpretarea analizelor, doctorul va stabili tratamentul pe care il veti urma. Diagnosticul de hipocalcemie nu se pune doar dupa examinarea semnalelor exterioare transmise de organism, ci numai dupa ce se masoara cantitatea de calciu din sange. Aceasta deoarece manifestarile exterioare pot fi comune si altor boli.
In afara de tratamentul medicamentos, va trebui sa urmati un regim de viata sanatos pentru a evita problemele pe viitor. Se recomanda odihna suficienta, exercitii fizice efectuate regulat si consumarea unor alimente care contin calciu si magneziu. Este importanta si expunerea la soare, dar cu grija in timpul sezonului cald pentru a nu aparea arsurile.
In ceea ce priveste alimentatia, e bine sa consumati regulat lactate si praf de coaja de ou amestecat cu miere. Alte alimente recomadate sunt: produsele din soia, varza alba, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, salata, telina, mazare, fasole boabe, caise, prune, smochine, nuci etc. Calciul care provine din alimente se absoarbe la nivelul intestinului subtire, proces care este influentat de prezenta vitaminei D. Aceasta se formeaza la nivelul pielii sub influenta radiatiilor solare sau este preluata din alimente. Cea mai importanta glanda care intervine in metabolismul calciului este glanda paratiroida, prin secretia parathormonului. Hipocalcemia apare si atunci cand activitatea acestei glande nu este in parametri normali.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.