In urma unei simple discutii sau cu diverse ocazii de apropiere de alte persoane, se intampla sa simtim prezenta unui miros neplacut a carui sursa este cavitatea bucala. Acest tip de miros, care se numeste in termeni medicali halena (maladia este halitoza), poate avea mai multe forme - de la diverse arome de mancare, pana la unul fetid, de infectie, care te duce cu gandul la existenta unei probleme medicale.
Cum il depistam
Situatia este cu atat mai penibila cu cat cu totii evitam sa facem remarci care pot parea nepoliticoase fata de persoana care are halena. Atentie insa, poate cel mai mare dezavantaj al acestei afectiuni este ca poti percepe cu mare dificultate propriul miros al gurii.
Daca nu exista o persoana apropiata si de mare incredere care sa va dea un “verdict” la cerere, ori daca pur si simplu va este jena sa intrebati, exista cateva teste simple care pot semnala prezenta halenei:
- Daca iubitul sau iubita evita sa va sarute si va ofera doar obrazul, ar putea fi un semn…
- Cu ajutorul unui betisor cu vata, pentru urechi, ori cu o discheta pentru ingrijirea fetei recoltati o mostra de saliva de pe mijlocul limbii si apoi mirositi
- Sau umeziti incheietura ori podul palmei cu limba si apoi mirositi
- Exista si un instrument medical special care va poate masura cantitatea de compusi sulfurosi din respiratie, caci acestia se fac vinovati de aparitia halenei.
De ce apare halena
Cauzele aparitiei mirosului neplacut al respiratiei sunt numeroase:
- Mestecarea alimentelor poate duce la ramanerea intre dinti a unor mici parti din acestea. In mod special, alimentele care contin uleiuri volatile pot duce provoca halena. Un puternic astfel de continut au usturoiul si ceapa - al caror efect poate sa dureze pana la trei zile – sau mancarurile picante.
- Cariile, tartrul, placa bacteriana sau alte afectiuni dentare, igiena orala necorespunzatoare sau parodontoza pot provoca mirosului neplacut al gurii.
- Saliva ne ajuta la curatarea si umectarea gurii, iar disparitia sa partiala permite celulelor moarte, care se descompun, sa se acumuleze in cavitatea bucala. Senzatia de uscaciune poate aparea din mai multe motive: in timpul noptii, mai ales daca obisnuiti sa dormiti cu gura deschisa, cand va este foame (deci, nu sariti peste mese), cand sunteti deshidratati, din cauza unor medicamente sau a unor boli cronice, dupa consumul excesiv de bauturi alcoolice sau tutun.
- Diverse maladii - afectiuni ale plamanilor, cancer, insuficienta hepatica, afectiuni gastrice, tulburari metabolice, afectiuni ale gurii, nasului sau gatului netratate.
Remedii si obiceiuri sanatoase
- Spalatul corespunzator pe dinti dupa fiecare masa, utilizarea atei dentare inainte de culcare, precum si a apei de gura dimineata si seara. Vizitati medicul stomatolog in mod regulat
- Periajul limbii ajuta la eliminarea celulelor moarte, a bacteriilor si a resturilor alimentare
- Consumati zilnic multa apa plata, minimum doi litri
- Periuta de dinti poate fi o sursa de bacterii, deci schimbati-o din 3 in 3 luni
- Pentru a imbunatati temporar mirosul neplacut al gurii, puteti mesteca urmatoarele: patrunjel, seminte de nucsoara zdrobite, frunze de guava, menta sau boabe de cafea
- Faceti gargara dimineata si seara cu infuzie de coaja de rodie uscata la soare sau infuzie de patrunjel si cateva cuisoare aromate. Ori cu o solutie facuta dintr-un pahar cu apa calduta, o lingurita de suc de lamaie si una de ghimbir sau cu un amestec de doua lingurite de bicarbonat de sodiu si un pahar cu apa.
- Urmati o dieta saraca in grasimi si bogata in fructe si legume si consumati mai putina carne
- Consumati avocado, intrucat ajuta la evacuarea depozitelor intestinale, care pot provoca o respiratie neplacuta. De asemenea, exercitiile fizice si fibrele alimentare previn contispatia
Daca in ciuda remediilor incercate halena persista, vizitati dentistul sau alt medic, care vor determina exact daca exista alte cauze medicale.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.