Atunci cand preparam diferite mancaruri, obisnuim sa le condimentam cu mai multe plante proaspete sau uscate, care le dau un gust mai bun. Condimentele se aleg, in general, dupa aroma pe care o dau hranei si mai putin dupa beneficiile pe care le aduc organismului si care nu sunt deloc de neglijat.
Cercetatorii au descoperit ca fiecare condiment are proprietati antioxidante si poate ajuta organismul sa lupte mai eficient contra anumitor afectiuni.
Piper si cuisoare, antiseptice naturale
Unul dintre cele mai folosite condimente este piperul, pe care il intalnim sub diferite culori: negru, alb, rosu, verde etc. Este un bun antiseptic, iar in unele tari cum ar fi India oamenii il consuma pentru a-si intari memoria. Piperul rosu contine, la fel ca si boiaua de ardei iute, capsaicin si mai multe vitamine: B, C, E, P si PP. La fel ca piperul, si cuisoarele au o actiune antiseptica si protejeaza organismul de infectii.
Bune pentru raceli
Ceaiul de ghimbir este folosit la tratarea racelii, la fel si condimentul numit cardamom, care se adauga la aluaturi, mancaruri cu peste sau cartofi. Tot din familia ghimbirului face parte si curcuma, care, in forma uscata, se poate adauga la mastile cosmetice, avand o actiune antibacteriana si purificatoare. Orientalii spun ca acest condiment purifica sangele, trateaza ulcerul si stimuleaza imunitatea.
Scortisoara, un condiment foarte apreciat in dulciuri, intareste inima si opreste procesele inflamatorii de pe caile urinare. Acest condiment se obtine din scoarta unui copac care creste in India si China. Tot la dulciuri, se mai utilizeaza nucsoara, care este buna atunci cand sunteti raciti si aveti nasul infundat. Pentru a-l desfunda, frecati intre degete o bucata de nucsoara, apoi inspirati mirosul degajat. Nucsoara mai este buna pentru a va calma atunci cand sunteti nelinistit si stresat, ajuta la combaterea oboselii si calmarea durerilor reumatice si de muschi. Nu trebuie consumata in cantitati mari pentru ca este toxica si este de evitat pentru femeile insarcinate.
Decoctul din seminte de anason face bine in caz de astm bronsic, iar condimentul se foloseste, in general, la dulciuri si produse de panificatie. Mirosul sau foarte puternic le poate indeparta pe altele neplacute, cum ar fi cel de peste din vasele in care acesta a fost gatit.
Tot in caz de raceli, sunt recomandate infuziile cu seminte de chimen, care mai sunt folosite pentru conservarea muraturilor, la prepararea painii sau la branza. Un alt aliat de nadejde in cazul racelilor este feniculul, care contine multe vitamine: B-uri, C, E , K etc. Cu ajutorul uleiului eteric de fenicul se mai trateaza afectiunile ficatului si rinichilor, cele ale ochilor, crampele la stomac si intenstine.
Rozmarinul ajuta la inlaturarea oboselii, are un efect calmant si relaxant. Inhalatiile cu ulei de rozmarin sunt recomandate in caz de raceala si tuse si sunt eficiente la tratarea durerilor de cap. Ceaiul din acesta planta ajuta la tratarea ranilor si a reumatismului.
Sofranul este considerat un bun stimulent digestiv, care imbunatateste functiile ficatului si ale stomacului. Mai este cunoscut drept un afrodiziac eficient, daca e consumat sub forma de pulbere care se tine sub limba, in cantitati mici, de cateva ori pe zi.
Urmariti-ne si pe Pinterest! |
Distribuitori de aparate pentru saloane . Pentru mai multe informatii si oferte de pret va rugam sa ne contactati la: -Tel: 0786 373 277 -mail: vanzari@echipament-saloane.ro...
Membrana anti-inghet speciala pentru tratamentul de Criolipoliza. Aceasta se poate folosi atat pentru tratament cat si pentru curatarea capetelor de inghetare ale aparatului de...
Total Pro Beauty distribuie ceara de epilat de unica folosinta la cartus sau la cutie de 800ml destinata profesionistilor dar si impatimitilor de zona beauty profesional. Va...
Profita si tu de cea mai buna oferta de epilare progresiv definitiva cu laser diode,flash x-press 808 nm.Pachetul contine : picioare lung + inghinal + axila.